Zebra
- 3 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki maki ziemniaczanej lun budyń waniliowy
- cukier waniliowy
- ew. aromat np. rumowy
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i waniliowy oraz kolejno żółtka.
3. Do masy kolejno w niewielkich porcjach dodawać mąkę, olej i wodę oraz aromat.
4. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i 2 łyzi wod a do drugiej mąkę ziemniaczaną.
5. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka formy wlewać po łyżce lub dwie na przemian ciasto jasne i ciemne.
6. Piec ok godziny w 180C.
Przepis dodał użytkownik xxx
Podziel się opinią
Komentarze