Żeberka pieczone ze śliwką
Piekielnie dobre żeberka z suszonymi śliwkami i powidłami. Niebanalne połączenie powideł i przypraw sprawi, że tak przygotowane żeberka zachwycą was smakiem i staną się wytwornym daniem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 200 g śliwek suszonych
- sól
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 250 g powideł śliwkowych
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- 1 łyżeczka chili cayenne
- Żeberka myję, osuszam, kroję w paski, doprawiam solą.
- Wszystkie składniki na marynatę przekładam do miski, czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Dokładnie mieszam i nacieram marynatą każdy kawałek mięsa.
- Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, na mięsie układam śliwki suszone i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze