Zawijasy po myśliwsku
- Mięso mielone wieprzowe lub mieszane, 0,6 kg
- Bułka tarta, 1/2 szklanki
- Cebula, 2 szt. nieduże
- Jajko, 1 szt.
- Boczek wędzony, 2 plasterki
- Ogórek konserwowy, 2 szt.
- Owoc jałowca suszony, kilkanaście kulek
- Sos pieczeniowy ciemny, 2 opakowania
- Sól, pieprz, majeranek, koperek wg uznania
1. Mięso połączyć z bułką, startą 1 cebulą, jajkiem i odrobiną wody. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem. Dokładnie wymieszać i formować placuszki wielkości dłoni. Na każdy placuszek położyć pasek boczku, piórko cebuli, paseczek ogórka i dwie kulki jałowca. Dokładnie zlepić całość, wyciskając powietrze z mięska. Przesmażyć na oleju ze wszystkich stron tak, aby mięso się ścięło.
2. W rondelku przygotować sos wg przepisu na opakowaniu. Ułożyć w nim zawijasy i dusić kilka minut pod przykryciem.
3. Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami, a na dodatek najlepsze są zasmażane buraczki i koniecznie pieczony czosnek w łupinkach :) Smacznego :)
Przepis dodał użytkownik Pezetuk
Podziel się opinią
Komentarze