Zawijańce dla teściowej
- Składniki
- cebula 1 średnia
- pieczarki 30 dag
- ser topiony 6 plasterków
- szynka 6 plasterków
- musztarda 1 łyżka
- olej do smażenia 2 łyżki
- filet z piersi kurczaka 6 pojedynczych
- jajka 4 szt
- pieprz 1 do smaku
- sól 1 do smaku
- bułka tarta 1 do panierowania
Filety rozbijamy (oczywiście po uprzednim oczyszczeniu i umyciu). Posypujemy przyprawami jakie lubimy i odrobiną suszonych ziół. Odstawiamy na ok. 15 minut w chłodne miejsce. W tym czasie obieramy pieczarki, cebulę kroimy w drobną kostkę, dusimy na maśle aż odparuje cała woda. Po przestygnięciu ewentualnie doprawiamy (jak kto lubi niekoniecznie) dodajemy 1 jajko, jeżeli farsz będzie za rzadki dodajemy bułki tartej. Filety smarujemy cienko musztardą, kładziemy plasterek sera, potem szynka, farsz i zawijamy. Najlepiej spiąć wykałaczkami albo związać nitką. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Przepis dodał użytkownik joanna2173
Podziel się opinią
Komentarze