Portulaka
Znana była już w starożytnym Egipcie. Liście i grube pędy portulaki zawierają orzeźwiający sok, który ma delikatne właściwości oczyszczające. Portulaka wspomaga również trawienie, ma sporo antyoksydantów, cennych kwasów omega-3, pierwiastków (takich jak żelazo, wapń, sód, magnez) i witamin A oraz C. Liście portulaki przyrządza się jak szpinak, natomiast mięsiste łodygi jak szparagi. Można je śmiało ugotować razem. Portulaka ma lekki, orzechowo-kwaskowaty smak, dlatego będzie ciekawym dodatkiem do sałatek. Niekiedy dodaje się ją również do zup i dressingów. Marynowane pączki portulaki w smaku przypominają kapary. Niewątpliwą zaletą portulaki jest fakt, że nie wymaga solenia. Do dziś jest to jedno z najbardziej popularnych warzyw na Krecie.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl