Zapiekanka z brukselką i domowym keczupem
- 70 dkg brukselki
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 jaja
- Bułka tarta
- Bułka (lub kawałek czerstwego chleba)
- Sól, pieprz, rozmaryn (najlepiej świeży)
- Masło do wysmarowania formy
- Ser do posypania zapiekanki (najlepiej dość ostry)
- Keczup do zapiekanki
- 2 kg pomidorów
- 1 kg jabłek (lub śliwek bez pestek)
- 2 cebule
- szklanka cukru
- pół szklanki octu
- gorczyca, papryka w proszku, sól
Brukselkę ugotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie. W tym czasie rozrobić mięso mielone z przyprawami, jajami, bułką tartą i zmoczoną wcześniej (i odciśniętą) bułką lub chlebem. Masa ma mieć konsystencję podobną jak do kotletów mielonych.
Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i obsypać bułką tartą. Układać kolejne warstwy: mięso mielone, brukselka, mięso, brukselka, mięso. Całość posypać obficie startym żółtym serem.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 200 st. C.
Można podawać zapiekankę z domowym keczupem:
Obrać ze skórki 2 kg pomidorów i 1 kg jabłek (lub śliwek ? bez pestek). Obrać też 2 cebule. Wszystkie warzywa i owoce pokroić w dość cienkie plastry, wrzucić do rondla i gotować w niewielkiej ilości wody tak długo, aż staną się miękkie. Kiedy tak się stanie masę trzeba zmiksować i przetrzeć przez sito. Do tak przygotowanej masy dodać 1 szklankę cukru, pół szklanki octu, łyżeczkę gorczycy, łyżeczkę papryki i łyżeczkę soli. Wymieszać dokładnie i gotować aż zgęstnieje, cały czas mieszać.
Przepis dodał użytkownik wisia
Podziel się opinią
Komentarze