Zapiekane łódeczki z ogórka
- 2 średniej wielkości ogórki
- 1 cebula
- 1 plaster szynki
- 1 jajko
- 1 czerwona papryka
- 10 dużych pieczarek
- 3 łyżki oleju
- szczypta przyprawy prowansalskiej
- posiekana pietruszka
- 1 filiżanka utartego, żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Na lekko rozgrzanym tłuszczu zasmażamy drobno posiekana cebulę, pokrojone pieczarki, paprykę, podlewamy 2 łyżkami wody, zasmażamy, często mieszając. Gdy składniki zmiękną, dodajemy posiekana szynkę i znowu zasmażamy (ok. 2 min). Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy (w takiej ilości, by farsz był pikantny), surowe jajko, połowę utartego sera, całość dokładnie mieszamy. Ogórki, po obraniu ze skórki, przepołowieniu i usunięciu pestek, wrzucamy na wrząca wodę (na ok. 3 min), wyjmujemy, rozkładamy na deseczce. Ciepłe ogórki nadziewamy ciepłym farszem, wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20 min. Danie jest gotowe, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni. Podajemy na wygrzanych talerzykach, lekko oprószone zielenina.
Przepis dodał użytkownik martak29
Podziel się opinią
Komentarze