Trwa ładowanie...
d3fpc6p
21 lutego 2012, 22:56

Zakochane misie

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3fpc6p
Składniki
  • Na biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka + 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: barwniki spożywcze
  • Na krem maślany:
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • Na lukier plastyczny:
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 35 ml wody
  • 5 dag glukozy
  • 40-50 dag cukru pudru
  • czerwony i niebieski barwnik spożywczy
  • Dodatkowo:
  • konfitura jagodowa
  • konfitura malinowa
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • 2 łyżki syropu jagodowego
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • 1 usztywniacz do śmietany
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru
  • kolorowe pisaki spożywcze
  • serce z czerwonego marcepanu
Przepis

Przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku, a następnie przesianą przez sitko mąkę. Dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. Wlewamy do prostokątnej formy (o wymiarach około 26-36 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 150-160 stopni, wyciągamy z piekarnika, studzimy (Ciasto możemy także podzielić na dwie części i do jednej dodać kilka kropli np. niebieskiego, a do drugiej czerwonego barwnika spożywczego i upiec w mniejszych blaszkach, ale wtedy czas pieczenia należy odpowiednio skrócić). Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, wycinamy z niego dwa misie (ja wycięłam je z kartki, a następnie nożem "odrysowałam" ich kształt w biszkopcie), które kroimy w poziomie na 2-3 kawałki. Śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru i usztywniaczem. Dolne płaty ciasta polewamy: jeden syropem jagodowym, drugi syropem malinowym i smarujemy
odpowiednio kilkoma łyżkami konfitury jagodowej lub malinowej oraz bitą śmietaną. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy górnym płatem (jeśli mamy 3 płaty z każdego misia, to drugi płat również smarujemy konfiturą i bitą śmietaną). Przygotowujemy krem maślany: miękkie masło miksujemy dokładnie z mlekiem i cukrem pudrem. Kremem dokładnie smarujemy wierzch oraz boki obu miśków. Wkładamy do lodówki, aby krem stwardniał. Przygotowujemy lukier plastyczny: We wrzątku rozpuszczamy żelatynę i ciągle mieszając dodajemy glukozę (garnek stawiamy na bardzo małym ogniu i uważamy, aby składniki się nam nie zaczęły gotować). Wsypujemy 40 dag cukru pudru i dokładnie mieszamy. Ściągamy garnek z ognia i zagniatamy dokładnie do czasu, aż lukier konsystencją będzie przypominał plastelinę (w razie potrzeby dosypujemy powoli cukru pudru). Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czerwony, a do drugiej niebieski barwnik (po kilka kropli) i zagniatamy do czasu aż uzyska jednolity kolor. Lukier rozwałkowujemy.
Niebieski wykładamy na misia z konfiturą jagodową, a różowy na ten z konfiturą malinową. Dekorujemy pisakami spożywczymi i ustawiamy misie tak, aby dotykały się łapaki. Łączymy serduszkiem wyciętym z czerwonego marcepanu.

Przepis dodał użytkownik Bernadetta

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fpc6p
d3fpc6p
d3fpc6p
Więcej tematów
d3fpc6p

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj