Zakochane misie
- Na biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka + 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- opcjonalnie: barwniki spożywcze
- Na krem maślany:
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- Na lukier plastyczny:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 35 ml wody
- 5 dag glukozy
- 40-50 dag cukru pudru
- czerwony i niebieski barwnik spożywczy
- Dodatkowo:
- konfitura jagodowa
- konfitura malinowa
- 2 łyżki syropu malinowego
- 2 łyżki syropu jagodowego
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
- 1 usztywniacz do śmietany
- 150 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru
- kolorowe pisaki spożywcze
- serce z czerwonego marcepanu
Przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku, a następnie przesianą przez sitko mąkę. Dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. Wlewamy do prostokątnej formy (o wymiarach około 26-36 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 150-160 stopni, wyciągamy z piekarnika, studzimy (Ciasto możemy także podzielić na dwie części i do jednej dodać kilka kropli np. niebieskiego, a do drugiej czerwonego barwnika spożywczego i upiec w mniejszych blaszkach, ale wtedy czas pieczenia należy odpowiednio skrócić). Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, wycinamy z niego dwa misie (ja wycięłam je z kartki, a następnie nożem "odrysowałam" ich kształt w biszkopcie), które kroimy w poziomie na 2-3 kawałki. Śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru i usztywniaczem. Dolne płaty ciasta polewamy: jeden syropem jagodowym, drugi syropem malinowym i smarujemy
odpowiednio kilkoma łyżkami konfitury jagodowej lub malinowej oraz bitą śmietaną. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy górnym płatem (jeśli mamy 3 płaty z każdego misia, to drugi płat również smarujemy konfiturą i bitą śmietaną). Przygotowujemy krem maślany: miękkie masło miksujemy dokładnie z mlekiem i cukrem pudrem. Kremem dokładnie smarujemy wierzch oraz boki obu miśków. Wkładamy do lodówki, aby krem stwardniał. Przygotowujemy lukier plastyczny: We wrzątku rozpuszczamy żelatynę i ciągle mieszając dodajemy glukozę (garnek stawiamy na bardzo małym ogniu i uważamy, aby składniki się nam nie zaczęły gotować). Wsypujemy 40 dag cukru pudru i dokładnie mieszamy. Ściągamy garnek z ognia i zagniatamy dokładnie do czasu, aż lukier konsystencją będzie przypominał plastelinę (w razie potrzeby dosypujemy powoli cukru pudru). Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czerwony, a do drugiej niebieski barwnik (po kilka kropli) i zagniatamy do czasu aż uzyska jednolity kolor. Lukier rozwałkowujemy.
Niebieski wykładamy na misia z konfiturą jagodową, a różowy na ten z konfiturą malinową. Dekorujemy pisakami spożywczymi i ustawiamy misie tak, aby dotykały się łapaki. Łączymy serduszkiem wyciętym z czerwonego marcepanu.
Przepis dodał użytkownik Bernadetta
Podziel się opinią
Komentarze