Wołowina na winie z warzywami i ryżem
- 0,5 kg wołowiny (ja miałam udziec wołowy)
- szklanka czerwonego wina półsłodkiego
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 3 łyzki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka mąki
- papryka słodka mielona czerwona 1 łyzka
- czosnek mielony 1 łyzka
- tymianek suszony 1 łyzka
- imbir suszony mielony 1 łyzeczka
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
- ogórek małosolny, rzodkiewka
- szklanka ryżu ugotowanego
Sposób przygotowania
1.
Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na 2 lyzkach oleju. Przekładamy do garnka. Na reszcie oleju (mozna troszkę dodać jeszcze oleju) smazymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do mięsa.
2.
Do mięsa z cebulą wlewamy pół litra wody z łyzką suszonych warzyw (lub vegety) oraz szklankę czerwonego wina. Gotujemy na małym ogniu około 1,5 do 2 godzin pod przykryciem.
3.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki/półplasterki. Paprykę myyjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paseczki.
4.
Gdy mięsko będzie w miarę miękkie (około pół godziny przed końcem gotowania) dodajemy pokrojone marchewki oraz wsypujemy suszony czosnek i mieloną słodką czerwoną paprykę. Gdy mięsko będzie całkiem gotowe- miękkie - to dodajemy paski czerwonej papryki oraz resztę przypraw - tj. tymianek, imbir, sól i pieprz. Zagotowujemy. Mąkę mieszamy z ok. 1/5 szklanki wody i dodajemy do mięsa, równiez zagotowujemy - sos się bardziej wtedy zagęści.
5.
Wołowinę podajemy z ugotowanym ryżem oraz pokrojonym ogórkiem małosolnym i rzodkiewką oraz natką pietruszki.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze