Wiosenna zapiekanka z zupy jarzynowej pieczona z chlebem
- Zupa jarzynowa :
- kapusta włoska 30 dekagramów
- ziemniaki 3 sztuki
- marchewka 1 sztuka
- seler naciowy - łodygi 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- pomidory duże 2 sztuki
- czosnek zabek 3 ząbki 3 sztuki
- bulion drobiowy lub rosół 400 mililitrów
- olej 2 łyżki
- kiełbasa dobrej jakości lub kabanosy 10 dekagramów
- sól i pieprz (do smaku)
- przyprawa więgierska suszone: papryka, cebula, liść pietruszki, liść selera 1 łyżka
- Dodatki do zapiekanki :
- pomidorki koktailowe 2 sztuki
- kromka chleba duża i przekrojona na pół 1 sztuka
- ser żółty w plastrach pokrojony w cienkie paseczki, np. salami 3 plastry
- natka pietruszki 0.1 pęczka
Kapustę włoską poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Duże pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Seler naciowy umyć i poszatkować w małe kawałki. Kiełbasę pokroić na plasterki.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, a następnie dołożyć pokrojone sparzone pomidory, kapustę, ziemniaki, marchewkę, seler naciowy (zostawić kilka małych kawałków selera do posypania na wierzchu zapiekanki). Wszystko zalać bulionem i zagotować. Dusić około 20 minut bez przykrycia na mniejszym ogniu, tak aby część bulionu z zupy wyparowała. Mi zostało około połowy cieczy w zupie. Pod koniec gotowania dodać kiełbasę oraz przyprawy: węgierską, sól i pieprz.
Gotową zupę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zupę posypać resztą selera naciowego oraz żółtym serem, przy czym część sera położyć na kromce chleba (można dodatkowo posmarować chleb tłuszczem), który ułożyć na brzegach zapiekanki. Dodatkowo dołożyć 2 pomidorki koktajlowe.
Zupę zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przed podaniem zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki. Spożywać razem z pieczonym chlebem.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze