Wielkanocny tort zajączek
- Składniki
- Składniki:
- Biszkopt jasny:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt ciemny:
- 6 jajek
- lekko ponad ? szklanki mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ? szklanki)
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Karmelowa bita śmietana:
- 100g cukru
- 500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- Budyń jabłkowy:
- 2 jabłka
- 250ml soku jabłkowego
- 100g cukru
- sok z ? cytryny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- Krem z mascarpone:
- 250g serka mascarpone
- 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 100g migdałów w płatkach
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru z prawdziw wanilią Kamis
- Dodatkowo:
- ok. 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
- ok. 2 łyżek cukru z prawdziw wanilią Kamis
- Do dekoracji:
- wiórki kokosowe
- czekolada
- kolorowe cukierki
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Przygotować karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godz, a najlepiej na całą noc.
Przygotować budyń jabłkowy. Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniem (z proszkiem). W garnku wymieszać cukier, resztę soku jabłkowego i sokiem z połowy cytryny. Zagotować. Dodać wymieszany z sokiem budyń i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka.
Pierwszy krążek jasnego biszkoptu ułożyć na desce. Gotowy budyń z jabłkami wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia.
Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimny budyń jabłkowy i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem.
Przygotować krem z mascarpone. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i płatki migdałowe. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się migdałów. Pozostawić do ostygnięcia.
Mascarpone i śmietanę zmiksować razem na puszystą masę. Wmieszać delikatnie zimne migdały.
Biszkopt przeznaczony na uszy i kokardę przeciąć na dwie lub trzy części. (Uszy przecięłam na 3 części, a kokardę na pół). Biszkopt przełożyć kremem z mascarpone.500ml śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do smaku trochę cukru z wanilią. Cały tort posmarować bitą śmietaną.Udekorować,
Przepis dodał użytkownik ziabkaa17
Podziel się opinią
Komentarze