Wielkanocny "narkotyk".
- Składniki:
- 500 gramów maku
- 1,5 litra mleka do moczenia maku
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 10 jajek
- 250 gram bakalii ( migdały, orzechy włoskie, rodzynki)
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 1 kg mąki
- Cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu Kamisa
- 100 gram drożdży
- 2 łyżki cukru białego
- 1,5 szklanki mleka
Cóż tak pachnie, ach rozkosznie!
W kuchni robi się już tłocznie.
Bo dziś makowiec jest pieczony,
I szybko będzie zjedzony!
To na Wielkanoc! Słychać głośne krzyki,
Posmutniały pragnące smaku języki.
Jak się taki makowiec robi?
A powiem wam, gdyż są różne sposoby.
Mak parzymy wrzątkiem, w mleku do miękkości gotujemy
I całą noc go w mleku przechowujemy.
Mielimy dwukrotnie maszynką rano,
Już za dawnych czasów mak zdrabniano,
Następnie ucieramy cukier z masłem i pięcioma żółtkami,
Jesteśmy wspaniałymi kucharkami!
Dodajemy do maku naszą masę utartą,
I wymieszamy na papkę zwartą
Bakalie parzymy i kroimy,
Aromatycznym olejkiem migdałowym je otulimy
Z 10 białek ubijamy na sztywno pianę,
I dodajemy do maku, mieszając na zmianę.
Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż zaczną się pienić,
Wcale gotowaniem nie jesteśmy zmęczeni.
Mieszamy mąkę z cukrem waniliowym z kardamonem -kamisa.
Aromatycznego zapachu przyprawy nie da się opisać!
Drożdże wlewamy na mąkę, dodajemy pięć żółtek i mleko,
Do ukończenia naszego wypieku już nie daleko.
Wyrabiamy ciasto na masę gładką,
Raczymy się w przerwie pyszną kawką.
Ciasto dzielimy na 6 równych części i wałkujemy,
Ani krzty ciasta nie marnujemy!
Na nasze placki mak równomiernie nakładamy,
Margines na brzegach zostawiamy!
Zawijamy dość ciasno w pergamin
I grzaniem piekarnika się zajmij.
Gdyż pieczemy w 180 stopniach, 50 minut,
A z dekoracją sama kombinuj,
Mój makowiec słodkim lukrem zdobiony,
I prażonymi migdałami wzbogacony.
Na wielkanocnym stole prezentuje się pięknie,
Cała rodzina z dumy pęknie.
Mimo śniegu i zimna na dworze,
Mój makowiec humor poprawić pomoże.
Mam nadzieję że mym makowcem was uraczyłam
Do jego pieczenia was namówiłam.
1)Sparzony wcześniej wrzątkiem mak gotujemy w mleku do miękkości
Gdy jest już miękki odkładamy go w mleku na noc, następnego dnia przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa
2) Ucieramy masło z pięcioma żółtkami jaj oraz cukrem, utartą całość dodajemy do maku
następnie dodajemy sparzone wcześniej i posiekane bakalie wraz z olejkiem migdałowym
Ubijamy sztywną pianę z wcześniej przygotowanych 10 białek i dodajemy całośc do masy
3) Do niewielkiej miski wkładamy drożdże i zasypujemy je cukrem, odstawiamy w ciepłe miejsce do mementu spienienia się
4) Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, gdy drożdze są już gotowe wlewamy całość na mąkę, dodajemy mleko i 5 żółtek jaj, delikatnie wyrabiamy ciasto na gładka masę, jeśli ciasto jest za gęste możemy kolejno dodawać po jednej łyżce wody aż uzyskamy upragnioną gęstość.
5) Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych porcji, rozwałkowujemy i na rozwałkowane placki nakładamy mak, pamiętajmy by zostawić wolne brzegi.
6) Delikatnie zawijamy w roladę i owijamy ciasno pergaminem. Owinięte rolady pergaminem układamy na blaszy zachowując przy tym małe odstępy.
Do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni C wkładamy blachę z naszym makowcem i pieczemy przez 45 min.
Przepis dodał użytkownik sysia91
Podziel się opinią
Komentarze