Wiejska zupa z boczkiem
- Dla 4 osób:
- 3 duże marchewki
- 3 rzepy
- 3 pory
- 1/2 selera
- 1 mała biała kapusta
- 3 cebule
- 750 g ziemniaków
- 800 g wędzonki
- kawałek surowej szynki
- 6 małych parówek lub surowych kiełbasek
- 200 g masła
- 2,5 l wody
- sól
- czarny pieprz
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka tymianku
- ząbek czosnku
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Pozostałe warzywa obrać i pokroić w kawałki.
W dużym garnku odstawić pokrojone warzywa, żeby wypuściły sok.
Dodać ziemniaki, szynkę, wędzonkę i kiełbasę, gałązkę tymianku i liść laurowy.
Zalać wodą, zagotować, a następnie pozostawić na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny.
Przed podaniem pokroić mięso i rozłożyć na talerze, rozdzielić także warzywa i zalać wywarem.
Posypać porcje posiekanym czosnkiem i jeśli ktoś jest bardzo głodny, dołożyć kromkę chleba posypaną tartym serem gruyre.
Przepis pochodzi z książki "Moje smaki" Michela Morana
Przepis poleca Michel Moran
Podziel się opinią
Komentarze