węgorz po jutlandzku
- 1 kg węgorza
- łyżka masła lub margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- cytryna lub sok cytrynowy
- cebula
- mały seler
- por
- 2 goździki
- listek laurowy
- gałka muszkatołowa
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka posiekanego koperku
- łyżeczka posiekanych liści szałwii
- 2 pomidory
- pieprz
- sól
Sprawionego i obranego ze skóry węgorza skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Cebulę obrać i posiekać. Seler obrać, pokrajać w cienkie plasterki, przesmażyć w rozgrzanym maśle. Wlać ok. 1,5 szklanki wody, dodać zioła i przyprawy, zagotować. Do powstałego sosu włożyć pokrajanego na porcje węgorza i dusić pod przykryciem. Gdy węgorz jest miękki, wyjąć i przełożyć do nagrzanego półmiska, a sos zagęścić, dodając mąkę rozmieszaną ze śmietaną. Ewentualnie dosolić i zalać sosem porcje węgorza. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać z ziemniakami i pomidorami
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze