Węgierskie leczo
- 90 dag papryki (zielonej i żółtej),
- - 50 dag pomidorów,
- - 1 duża cebula,
- - ząbek czosnku,
- - olej,
- - 20 dag kiełbasy lub parówek,
- - papryka czerwona w proszku,
- - ewentualnie czuszka,
- -10 dag boczku wędzonego
Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na oleju, wyjmij z patelni. Pokrój cebulę w plastry, smaż na tłuszczu z boczku, aż będzie szklista. Zestaw patelnię z ognia, cebulę posyp papryką w proszku. Paprykę oczyść, odpestkuj i pokrój w paski. Dołóż do cebuli, posól i duś pod przykrywką na małym ogniu ok. 10 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki, potem pokrojone wrzuć do papryki. Wszystko gotuj tak długo, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj pokrojoną w krążki kiełbasę lub parówki i posiekany czosnek. Warto dorzucić drobno pokruszoną czuszkę - leczo będzie bardzo ostre. Dodaj odłożony boczek i smaż jeszcze chwilę razem. Dopraw solą i pieprzem. Podaj z omletem biszkoptowym pokrojonym na ćwiartki i ustawionym w stosik.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze