Udka w miodowo-octowej glazurze
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki octu balsamicznego Kamis
- 3 łyżki miodu
- sól
- pieprz świeżo mielony
- oliwa
- duża cebula
- 2 marchewki
Udka z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy oliwą i oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.Ocet balsamiczny mieszamy z miodem. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym.Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Marchew obieramy,płuczemy i kroimy w skośne grube plastry. Obkładamy mięso warzywami.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Po 10 minutach smarujemy glazurą miodowo-octową i ponownie wsawiamy do piekarnika, i tak co 10 minut.Pieczemy łącznie około godziny.
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Podziel się opinią
Komentarze