Udka miodowo-musztardowe
- Smaczne i proste. Ich sekret tkwi w słodko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze oraz w sposobie pieczenia - pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Udka są soczyste, miękkie w środku i jednocześnie chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz. Opływają w sporej ilości smacznego sosu powstałego z glazury.
- Do udek będą pasować ziemniaki (najlepiej młode, lekko oskrobane), ugotowane w wodzie. Mi bardzo smakowały polane właśnie pozostałą marynatą z pieczonych udek. Całkowity czas przygotowania i pieczenia kurczaka to 1 godzina i 40 minut.
- Składniki, 4 porcje:
- ? 8 udek kurczaka
- ? natka pietruszki do posypania
- ? 1 kg ziemniaków
- Glazura:
- ? 125 ml płynnego miodu
- ? 4 łyżki musztardy Dijon
- ? 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
- ? 4 łyżki białego octu winnego
- ? 2 łyżki oleju słonecznikowego
- ? sól i pieprz
Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia.
Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy), do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.
Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki
Smacznego:)
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze