Trwa ładowanie...
d3xuctd
2 września 2010, 11:34

Udka miodowo-musztardowe

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3xuctd
Składniki
  • Smaczne i proste. Ich sekret tkwi w słodko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze oraz w sposobie pieczenia - pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Udka są soczyste, miękkie w środku i jednocześnie chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz. Opływają w sporej ilości smacznego sosu powstałego z glazury.
  • Do udek będą pasować ziemniaki (najlepiej młode, lekko oskrobane), ugotowane w wodzie. Mi bardzo smakowały polane właśnie pozostałą marynatą z pieczonych udek. Całkowity czas przygotowania i pieczenia kurczaka to 1 godzina i 40 minut.
    • Składniki, 4 porcje:
    • ? 8 udek kurczaka
  • ? natka pietruszki do posypania
  • ? 1 kg ziemniaków
    • Glazura:
    • ? 125 ml płynnego miodu
  • ? 4 łyżki musztardy Dijon
  • ? 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • ? 4 łyżki białego octu winnego
  • ? 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • ? sól i pieprz
Przepis

Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia.
Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy), do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.
Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki
Smacznego:)

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xuctd
d3xuctd
d3xuctd
Więcej tematów
d3xuctd

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj