TRUSKAWKOWIEC
- Upiec biszkopt.
- Krem:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyzki cukru
- 2 łyżeczki kopiate mąki ziemnieczanej
- 2 żółtka
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki spirytusu
- ? 500 g truskawek (mogą być mrożone)
- ? 2 galaretki
Żółtka i mąkę rozmieszać z częścią mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego wlać rozrobiony budyń, mieszać cały czas, żeby nie zrobiły się grudki. Ugotowany krem zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimny krem, ucierać na pulchną masę. Na końcu dodać spirytus.
Biszkopt po ostygnięciu włożyć z powrotrem do tortownicy, wyłożyć masę (dobrze rozsmarowac ją do brzegów blaszki, żeby nie było otworu w który mogłaby spłynąć galaretka) ułozyć truskawki. Włożyć do lodówki żeby masa stężała.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (3 szklanki wody na dwie galaretki), ostudzić. Zimną galaretką zalać truskawki, zostawić w lodówce na kilka godzin.
Przepis dodał użytkownik mariapitala
Podziel się opinią
Komentarze