TRUSKAWKOWA AMBROZJA
- biszkopty podłużne ok. 25 sztuk
- 1 galaretka żółta
- 1 galaretka czerwona
- ok. 0,5 kg truskawek
- krem:
- 1 kostka masła
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać proszek budyniowy, wlać gorące mleko. Postawić garnek na piecu i stale mieszając doprowadzić masę do zagotowania. Uwaga łatwo się przypala! wystudzić. Masło utrzeć i dodać do niego zimny budyń, ubić, aż powstanie gładki krem.
Galaretki rozpuścić w 350 ml wody , każdą osobno oczywiście.
Biszkopty moczyć w żółtej, wystudzonej galaretce, układać na dnie tortownicy. Na to wyłożyć masę budyniową, na górę kolejna warstwa moczonych w żółtej galaretce biszkoptów. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać czerwoną galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki
Przepis dodał użytkownik grajka888
Podziel się opinią
Komentarze