05-11-2008 18:33
Truskawki w kremie
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- 30 dkg dojrzałych truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka śmietany kremowej
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki wody
- herbatniki
- Syrop:
- 1 łyżka koniaku
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
Przepis
Wymieszać cukier z wodą, doprowadzić do wrzenia, schłodzić, wymieszać z koniakiem. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami, zrosić je przygotowanym syropem.
Żelatynę wymieszać z zimną wodą, podgrzewając na łaźni wodnej mieszać aż żelatyna się rozpuści, schłodzić. Śmietanę miksować wraz z cukrem, dodać do niej rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Część truskawek pozostawić do dekoracji. Umyte i oczyszczone truskawki dodać do śmietany., wymieszać i przelać do wyłożonej herbatnikami tortownicy, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować pozostałymi truskawkami.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.