Tort z wiśniami
- 60 dag mielonych migdałów
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 100 g kakao
- 4 jajka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem:
- 3/4 l śmietany kremówki
- zagęstnik do śmietany
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek wiśniówki
- wydrylowane wiśnie z kompotu
ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajami, dodajemy migdały, kakao, mąki, proszek. upiec w temp. 180 stopni.
Ciasto przeciąć na 3 części. spodnią część nasączyć wiśniówką i ułożyć wiśnie z kompotu, a na nie ubitą z cukrem i zagęstnikiem śmietanę, położyć na to następną warstwę ciasta i nałożyć kolejną warstwę kremu, przykryć 3 częścią. Udekorować wiórkami.
Przepis dodał użytkownik inis1984
Podziel się opinią
Komentarze