Tort z gruszkami
- Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- Masa serowo-budyniowa:
- 1 budyń śmietankowy 40dag
- 300ml mleka
- 500g serka śmietankowego
- 5 łyżek cukru pudru (3 łyżki do budyniu ,2 łyżki do kremu)
- 500g gruszek
- 250ml wody
- 20g cukru
- sok z cytryny
- Polewa czekoladowa
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier, cukier
waniliowy. I ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie
dodawać na przemian żółtka i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia,
delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 24cm.Upiec
biszkopt.Temperatura piekarnika: 180C
Czas pieczenia: 15-20minut.
Masa serowo-budyniowa
Wymieszać proszek budyniowy z 4 łyżkami mleka i cukrem pudrem.
Zagotować pozostałe mleko, dodać budyń. Całość jeszcze raz
doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając . Ugotować budyń Przykryć
folią kuchenną i pozostawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z
twarogiem i cukrem pudrem.
Gruszki obrać, poćwiartować wyciągnąć gniazda nasienne. Zagotować
wodę ,sok z cytryny i cukier. W tak przygotowanym syropie dusić gruszki
przez 10 minut. Odcedzić, opłukać zimną wodą ostudzić.
Wykonanie:
Na zimny biszkopt w tortownicy ,poukładać gruszki ,nałożyć masę
serowo-budyniową.
Na około 3 godziny wstawić ciasto do lodówki. Udekorować wierz tortu
polewą czekoladową, gruszkami .
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze