tort tiramisu
- Spód:
- ? 100 g masła
- ? 2 jajka
- ? 170 g cukru
- ? 180 g mąki
- ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ? 100 ml mleka
- Krem:
- ? 4 żółtka
- ? 170 g drobnego cukru do wypieków
- ? 500 g sera mascarpone
- ? 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- ? 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Espresso)
- ? 100 ml wody
- ? 3 łyżki likieru amaretto
- ? 300 ml śmietany kremówki
- Dodatki:
- 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru
? Piekarnik nastawić na 175 stopni. Formę o średnicy 21 lub 22 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Stopić i ostudzić masło.
? Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.
? Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Przelać do przygotowanej formy.
? Piec przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 cienkie blaty.
? Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku jajek, najpierw na parze). Wymieszać z serem mascarpone.
? Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.
? Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
? Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.
Przepis dodał użytkownik zelkojad
Podziel się opinią
Komentarze