Trwa ładowanie...
d10digs
18 kwietnia 2009, 17:13

Tort krakowski

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d10digs
Składniki
  • ciasto
  • mąka 1/2 kg
  • cukier 3 łyżki
  • masło 10 dag
  • żółtka 4 sztuk
  • goździki 1/2 dag
  • cynamonu 1/2 dag
  • konfitura masa
  • białka 4 sztuk
  • sok z pół cytryny
  • migdały 10 dag
Przepis

Z wymienionych składników zagnieść ciasto i wynieść do chłodnego miejsca. Po godzinie rozwałkować, włożyć do natłuszczonej tortownicy i upiec na złoty kolor w temp 150 stopni C. Gdy ostygnie posmarować konfiturą i nałożyć masę. Wstawić do piekarnika na 30 minut w temp 130 C, by masa wyschła. Masa: Ubić pianę z białek i cukru, wcisnąć sok cytryny, wymieszać z drobno posiekanymi migdałami. Zaparzyć w rozgrzanym rondlu mieszając.

Przepis dodał użytkownik oliwkowa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10digs
d10digs
d10digs
Więcej tematów
d10digs

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj