Tort krakowski
- ciasto
- mąka 1/2 kg
- cukier 3 łyżki
- masło 10 dag
- żółtka 4 sztuk
- goździki 1/2 dag
- cynamonu 1/2 dag
- konfitura masa
- białka 4 sztuk
- sok z pół cytryny
- migdały 10 dag
Z wymienionych składników zagnieść ciasto i wynieść do chłodnego miejsca. Po godzinie rozwałkować, włożyć do natłuszczonej tortownicy i upiec na złoty kolor w temp 150 stopni C. Gdy ostygnie posmarować konfiturą i nałożyć masę. Wstawić do piekarnika na 30 minut w temp 130 C, by masa wyschła. Masa: Ubić pianę z białek i cukru, wcisnąć sok cytryny, wymieszać z drobno posiekanymi migdałami. Zaparzyć w rozgrzanym rondlu mieszając.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze