Tort hiszpański
- ? 8 białek
- ? 800 g cukru
- ? 400 ml wody
- ? 1 ? l śmietany
- ? 1 cukier waniliowy
- ? 400 g konfitury lub dżemu
- ? ew. wiśnie do dekoracji
Z cukru odsypać ?, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się rozpuści i powstanie syrop. Ubić białka i stopniowo, cały czas ubijając, dosypywać odsypany wcześniej cukier, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo dodawać wrzący syrop, nadal intensywnie ubijając.
Na trzy wyłożone papierem spody form tortowych rękawem cukierniczym nakładać spiralnie krem, aż dno będzie całkiem zakryte. Włożyć do rozgrzanego do 130 st. C piekarnika i piec przy lekko uchylonych drzwiczkach 50 minut. Wyjąć.
Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier waniliowy. Bezowe placki przełożyć bitą śmietaną i konfiturą (lub dżemem). Na wierzch i boki nałożyć równomiernie bitą śmietanę. Udekorować wiśniami (w sezonie świeżymi owocami).
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze