Tort egzotyczny
- 10 dag masła
- 30 dag ciasteczek kokosowych
- 1 duża paczka ananasa
- 1 puszka mandarynek
- 1 opakowanie galaretki o smaku tropikalnym
- 1/3 szklanki cukru
- 30 dag jogurtu naturalnego
- 30 dag śmietany kremówki
- Sok z cytryny
- Kilka listków melisy
Masło rozpuścić,przestudzić. Ciastka pokruszyć,dodać do masła, dobrze wymieszać. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ananasy i mandarynki odsączyć, pozostałe soki razem wymieszać. Galaretkę wsypać do szklanki soku dodać łyżkę cukru i podgrzewać mieszając aż składniki sie rozpuszczą(nie dopuścić do zagotowania). Jogurt wymieszać z pozostałym cukrem i 3 łyżkami soku z cytryny. Śmietanę ubić. 2/3 śmietany połączyć z jogurtem, 2/3 owoców i galaretką, wszystko wymieszać. Krem wyłożyć na schłodzone ciasto i ponownie wstawić do lodówki na 3 godziny. Tort ozdobić pozostałą śmietaną, owocami i listkami melisy.
Przepis dodał użytkownik Wadzia14
Podziel się opinią
Komentarze