Trwa ładowanie...
d468fr0
28 kwietnia 2008, 12:51

Tort czekoladowy

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d468fr0
Składniki
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 6 jaj
  • niepełna szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
    • KREM:
  • 2 opakowania masła roślinnego 250 gr (najlepsze w kubeczkach)
  • 3 żółtka
  • 1/2 lub 3/4 szkl. cukru pudru (jeśli jest mało słodkie, dosłodzić)
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 zapach rumowy lub arakowy (dla mnie lepszy z arakiem)
    • PONCZ:
  • 1i 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1/2 szklanki cytryny
  • spirytus lub wódka wg uznania
    • DODATKOWO:
  • powidła śliwkowe
  • czekolada gorzka do posypania
Przepis

I. Robimy biszkopt:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem (najlepiej na parze, wtedy cukier szybciej się roztopi), dodajemy sok z cytryny.
2. Do innego naczynia wsypujemy niepełną szklankę mąki, 3 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy.
3. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.
4. Do białek dodajemy masę z żółtek i delikatnie mieszamy.
5. Do tego dosypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy.
6. Tortownicę smarujemy tłuszczem i bułka tartą na dnie.
7. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok. 45 min.

II. Robimy krem:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, kakao i zapach. Miksujemy.

III. Przygotowujemy poncz: wszyskie składniki łączymy razem, dodając alkohol wg uznania. Wyjdzie tego sporo, więc nie trzeba zużywać do nasączania wszystkiego. Ja w trakcie przygotowywania troszkę go podpijam dla humoru.

IV. Biszkopt dzielimy na 3 części. Pamiętajmy, aby górną część dać w środek, a środkową na górę! Nasączamy odpowiednią ilością ponczu każdą część, smarujemy powidłami, nakładamy krem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Na koniec posypujemy wierzch i boki czekoladą z lodówki (!), startą na tarce. Wkładamy do lodówki.

Można udekorować tort np. ananasem, ale nie jest to konieczne, bo i tak wygląda ładnie. Jest dość pracochłonny, ale naprawdę rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje następnego dnia. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, łatwiej się dzieli. Smacznego!

Przepis dodał użytkownik baby121989

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d468fr0
d468fr0
d468fr0
Więcej tematów
d468fr0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj