Tort czekoladowo - wiśniowy z kremem twarogowym
- Ciasto :
- 3 jajka
- 4 łyżki wody
- 150 g cukru
- kilka kropli aromatu rumowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 25 g kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki konfitury wiśniowej
- 1 słoik wiśni
- Krem:
- 200 g serka twarogowego
- 125 g polewy czekoladowej
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- szczypta cynamonu
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok.400 ml śmietany 30 %
- do dekoracji :
- 100 g dużych czekoladowych wiórków
- ok.100 g śmietany 30%
- 1 łyżka sypkiego kakao
1. Jajka ubić z wodą na puszysty krem.Dodać cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia.Dodać przyprawy , oba rodzaje mąki , proszek do pieczenia i kakao , wymieszać . Na koniec połączyć masę z ubitymi białkami.
2.Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia (lub starannie wysmarować tłuszczem) i napełnić ciastem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Temperatura pieczenia : piekarnik elektryczny - 200 C , z termoobiegiem - 180 C , gazowy - stopień 3
Czas pieczenia : ok.20 min
3.Po całkowitym ostygnięciu przekroić ciasto w poziomie na pół . Dolny krążek otoczyć obręczą tortownicy, osypać bułką tartą i posmarować konfiturą , Rozłożyć na wierzchu dokładnie osączone wiśnie.
4.Serek twarogowy wymieszać z płynną polewą czekoladową , cukrem pudrem , kakao i cynamonem . Dodać do masy żelatynę przygotowaną zgodnie z zaleceniami producenta .Ubić śmietanę i połączyć z twarogowym kremem . Połowę kremu rozsmarować na owocach , nałoży górny krążek ciasta i rozsmarować pozostały krem . Wstawić do stężenia do lodówki.
5.Zdjąć obręcz tortownicy. Ubić śmietanę przeznaczoną do dekoracji i posmarować nią brzeg tortu . Posypać kakao . Środek tortu udekorować czekoladą.
Przepis dodał użytkownik ewel14
Podziel się opinią
Komentarze