Tort czekoladowo-orzechowy
- 4 rozdzielone jajka
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki brandy
- 2 szklanki orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem
- 2 łyżki mąki
- Krem czekoladowo-koniakowy
- 2 szklanki czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki tłustej śmietany
- 1 łyżka brandy
- 1 szklanka orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem
- 1. Włożyć żółtka, cukier i brandy do miski.
- Ucierać, aż masa stanie się gęsta i biała.
- Białka ubić w misce na sztywną pianę.
- Dodać do żółtek razem z orzechami i mąką.
- 2. Wylać powstałe ciasto do lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm.
- Piec 40 minut.
- Studzić w blasze.
- 3. Aby otrzymać krem, włożyć czekoladę, kawę rozpuszczalną, śmietanę i brandy do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zdjąć naczynie z rondla i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Rozprowadzić krem na wierzchu i po bokach ostudzonego ciasta.
- Posypać orzechami, a na bokach lekko je docisnąć.
- Pozostawić do stężenia.
Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek
Podziel się opinią
Komentarze