Tort czekoladowo - nugatowy
- Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki 12 %
- 200 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 100 ml amaretto
Jajka ubic z cukrem i cukrem waniliowym. Dodac wymieszane mąki z proszkiem i wymieszac delikatnie. Piec przez ok 30 minut. Wystudzic i przeciac na 3 części.
Krem: wlac do rondla śmietankę i miód, wsypac orzechy i gotowac masę nugatową na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje. Zdjąc z ognia. Białka ubic z połową ilości cukru pudru. Sztywną pianę delikanie wymieszac z masą nugatową. Podgrzewac tak długo, aż na powierzchni masy pojawią się bąbelki. Ostudzic. Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej (lub w mikrofali). Miekkie masło utrzec z resztą cukru pudru. Wbic do tego 2 żółtka i utrzec dokładnia na jednolita masę. Nastepnie dodac rozpuszczoną czekoladę i porcjami masę nugatową. Na końcu wlac alkohol. Gotowym kremem przekładac nasączone ponczem krążki biszkoptu i udekorowac tort.
Przepis dodał użytkownik kluki1
Podziel się opinią
Komentarze