Torcik w paski na Walentynki
- 1,5 kostki margaryna,
- 12 sztuk jaja,
- 2 szklanki mąka pszenna,
- 1 szklanka mąka ziemniaczana,
- 2 szczypty sól,
- 1,5 szklanki cukier,
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
- 2-3 szczypty czerwony barwnik spożywczy,
- 700 ml mleko,
- 2 opakowania budyń śmietankowy,
- 0,5 szklanki cukier puder,
- 0,5 tabliczki gorzka czekolada,
- 3 łyżki mleko,
- 3 łyżki kakao,
- 1 tabliczka gorzka czekolada,
- 3 łyżki mleko,
- 30 lub 36% 200 ml śmietana,
- kandyzowane wiśnie,
- 200 ml poncz,
- 1 opakowanie fix do śmietany
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy lub miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy z żółtek przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Następnie partiami dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. Nie używamy miksera, żeby biszkopt był puszysty. Połowę masy przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dodajemy barwnik spożywczy, mieszamy delikatnie i przelewamy masę do drugiej tortownicy. Pieczemy dwa blaty biszkoptowe przez około 20- 25 minut w temperaturze piekarnika 180 stopni. Na mleku gotujemy budyń. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, studzimy. Do margaryny dodajemy czekoladę ciągle miksując. Następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kakao. Każdy z blatów biszkoptowych po wystudzeniu kroimy na 3 części. Nasączamy je i przekładamy masą kakaową. Masą dekorujemy
brzegi i wierzch. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy z mlekiem, dekorujemy czekoladą wierzch ciasta. Gdy czekolada zastygnie ubijamy śmietaną z dodatkiem fixu do śmietany. Bitą śmietanę i wiśniami dekorujemy wierzch ciasta.
Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto
Podziel się opinią
Komentarze