Torcik owocowy
- 1 puszka owoców egzotycznych
- 2 jabłka
- 1 dojrzały banan
- 1 grejpfrut
- 1 galaretka owocowa
- 1 paczka biszkoptów (ok 60g)
- masło lub krem czekoladowo-orzechowy
- 2 łyżki siekanych orzechów
- 3 łyżki konfitury wiśniowej
- kieliszek wiśniówki
- listki melisy lub mięty
Umyj i obierz owoce, pokrój je w kosteczkę do miseczki. Dodaj owoce z puszki wraz z sokiem. Odłóż kilka do dekoracji. Wymieszaj i zostaw na pół godziny. Odsącz owoce na sicie, z soku - dopełnionego wodą do 450 ml - przygotuj galaretkę wg przepisu na torebce. Wybierz taki smak galaretki, aby harmonizował z pozostałymi owocami. Połącz odsączone owoce z galaretką, wlej je do wyłożonej cienką folią miseczki, wstaw do lodówki. Posiekaj w międzyczasie biszkopty, połącz z kilkoma łyżkami miękkiego kremu skrapiając je wiśniówką. Na zastygłą w miseczce galaretką wyłóż warstwami - konfiturę, a następnie masę biszkoptową naciskając delikatnie łyżką. Posyp siekanymi orzechami zostawiając 1 łyżeczkę do dekoracji. Schłodź jeszcze w lodówce co najmniej pół godziny. Przed podaniem przewróć szybkim ruchem na talerz, udekoruj owocami i listkami melisy, posyp orzechami.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze