11-04-2012 15:27
Tofu słodko-kwaśne
Przepis
4.7
(6 głosów)
Oceń:
Składniki
- 1 kostka (180 g) naturalnego tofu
- 170 g ananasa z puszki (ok. 5 plastrów)
- 125 ml + 3 łyżki soku ananasowego (z puszki)
- 1 cebula (50 g)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przepis
1. Tofu zawijamy w papierowy ręcznik, przyciskamy czymś ciężkim i odsączamy z wody przez 20 minut.
2. Odsączoną kostkę tofu kroimy na pół, następnie wzdłuż na 3 części i po przekątnej, tak żebyśmy uzyskali 12 trójkątów.
3. Plastry ananasa kroimy na kawałki, cebulę drobno siekamy.
4. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy cebulę, mieszając smażymy przez 1 minutę, dodajemy tofu i podsmażamy przez 2 minuty, następnie wrzucamy ananasa, podsmażamy przez chwilę, dodajemy imbir oraz miód i wlewamy sok ananasowy. Dusimy na średnim ogniu, aż zostanie tylko trochę płynu, a następnie łączymy sok ananasowy (3 łyżki) z mąką ziemniaczaną i wlewamy na patelnię. Mieszając, krótko podsmażamy.
Przepis dodał użytkownik polsoja
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.