Tiramisu
- 750 g sera mascarpone sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego
- 4 jajka
- biszkopty 2 paczki podłużnych
- 3 łyżki cukru
- kakao
- kawa mocna
- kieliszek likieru ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew. cognac lub coś podobnego
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy.
Dodać kieliszek likieru.
Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać.
Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie..Od biedy).
Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły)
Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach.
Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko.
Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy masa (jakieś 6 -7 cm wysokości:))))
gotowe!
Przepis dodał użytkownik asieeenka03
Podziel się opinią
Komentarze