Japonia i krewetkoburger
Jak wiadomo Japończycy uwielbiają owoce morza. Zapewne dlatego klasycznego hamburgera z wołowiny zdetronizował tam kotlet z najprawdziwszych krewetek! Z wyglądu EBI Filet-O-Shrimp (tak nazywa się ta kanapka)wygląda całkiem standardowo. Różnica tkwi jedynie w kotlecie. Reszta bez zmian, czyli klasyczna bułka i liść sałaty, otaczające chrupiącego, krewetkowego kotleta.
Tutaj przyjęto też typowe dla dalekowschodniej kuchni sposoby przygotowywania jedzenia. Popularna jest np. tempera - produkty zanurza się w cieście i smaży na głębokim oleju. Tak, by wyglądały jak owinięte delikatną pergaminową powłoką. Innym przykładem dostosowania się do lokalnych upodobań jest dobór przypraw i smaków, wśród których dominuje imbir czy japoński sos teriyaki. A do każdego posiłku obowiązkowo shake o smaku zielonej herbaty!