Tatrzański kociołek
- 1 kg ? mięsa wołowego bez kości,
- 10 dag - wędzonej słoniny,
- 0,5 szklanki ? papryka mielona,
- 1 łyżeczka kminku,
- pokrojone w kostkę :
- 1 - seler,
- 1 - marchewkę,
- 1 - korzeń pietruszki,
- 1 - zieloną papryka,
- 2 ? cebule
- 0,5 szklanki ryżu,
- pomidory z puszki,
- szklanka kiszonej kapusty
- woda,
słoninę roztapiamy w podgrzanym garnku i po stopieniu dodajemy pokrojoną cebulę do zeszklenia i dosypujemy mielonej papryki tak by się utworzyła sos cebulowo paprykowy,
po czym dodajemy mięso pokrojone w grube kawałki ok. 4-5 cm wielkości i całość zrumieniamy bez wody.
do obsmażonego mięsa dodajemy niedużą ilość wody (można ją dolać później)
po ok. 1 godz. duszenia dodajemy kminek i seler, marchewkę, zieloną paprykę, korzeń pietruszki, ryż surowy, dodajemy więcej wody oraz pomidory,
doprawiamy solą i pieprzem.
kiszoną kapustę, jeśli jest zbyt długa posiekamy i dodajemy ją po ok. 10 min. gotowania całej potrawy do niej i całość gotujemy jeszcze ok. 10 ? 20 min.
Przepis dodał użytkownik aniasobol22
Podziel się opinią
Komentarze