Tarta ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- kostka margaryny lub masła
- 2 żółtka(jedno ugotowane)
- 1/3 szklanki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Farsz:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 20 dag sera białego
- 100 g sera gorgonzola
- czosnek staropolski Kamis
- pieprz ziołowy Kamis
- sól
- gałka muszkatołowa Kamis
Cisto zagnieść, włożyć na godzinę do lodówki.
Szpinak dusić, aż do odparowania wody. Następnie dodać czosnek, gałkę i rozdrobnione sery. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć formę, oklejając boki. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Później wyłożyć farsz i poukładać jajka w równych odstępach. Drugą częścią ciasta przykrywamy wierzch tarty dobrze oklejając boki. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Smacznego:)
Przepis dodał użytkownik flowerslove
Podziel się opinią
Komentarze