Tarta ze śliwkami i białym serem
- Dla 6-8 osób
- Masa:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szczypta soli
- Przybranie:
- 200 g śliwek
- 1 łyżka serka homogenizowanego
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki drobnego grysiku
- 30 g mąki
- 50 g cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Rozpuścić masło.
Do naczynia wsypać mąkę. W środku wydrążyć wgłębienie.
Do wgłębienia wbić jajka, wsypać cukier, sól i dodać masło. Wymieszać drewnianą łyżką dodając mleko.
Wyrobić ciasto, uformować z niego kulę i odłożyć na 1 godz.
Przed końcem tego czasu, usunąć pestki ze śliwek.
Rozgrzać piekarnik do 200°C, termostat na 7.
Do miseczki wsypać mąkę, serek homogenizowany, śmietanę, cukier, grysik i sól.
Energicznie wymieszać do uzyskania kremu.
Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno i boki formy.
Na spód tarty wylać krem, rozłożyć w nim śliwki, przysypać cukrem waniliowym i włożyć do piekarnika na 30 - 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać brązowym cukrem i podawać.
Przepis pochodzi z książki "Moje smaki" Michela Morana
Przepis poleca Michel Moran
Podziel się opinią
Komentarze