09-06-2013 20:18
Szybkie bagietki - apetyczne i aromatyczne
Przepis
4.8
(4 głosy)
Oceń:
Składniki
- bagietka o długości 20 cm 2 sztuki
- czosnek ( ząbek) 4 sztuki
- masło 3 łyżeczki
- bazylia świeża (listki) 0.2 szklanki
- natka zielonej pietruszki 0.2 szklanki
- pomidorki koktajlowe 6 sztuk
- mozzarella małe kulki lub jedna duża kula 6 sztuk
- sól do smaku
Przepis
Zaczynamy od nagrzania do 200 stopni piekarnika. Myjemy pomidorki, natke i bazylię, osuszamy. Obieramy czosnek (4 ząbki) i lekko siekamy. Mozzarellę kroimy na mniejsze częsci, chyba że mamy małe kulki, to nie kroimy. W możdzierzu ucieramy czosnek ze solą, dodajemy masło.
Dalej do masy czosnkowo-maślano-solnej dodajemy posiekaną natke i poszarpane liście bazylii, nadal ucieramy. Bagietki nacinamy nożem w trzech miejscach (każdą), ale tak aby nie przeciąc ich na wylot, a żeby otwory były większe.
Palcem nakładamy w każde nacięte miejsce przygotowaną utartą masę. Dodajemy pomidorka koktajlowego oraz kawałek mozzarelli. Pieczemy 10 minut.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.