Szarlotka z pianką
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 25 dag margaryny
- budyń waniliowy
- 1-2 łyżeczki kakao
- 1 kg jabłek
Mąkę posiekać z margaryną, dodać ? szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i wyrobić ciasto.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm posmarować tłuszczem i rozłożyć w niej ? ciasta. Do reszty ciasta dodać kakao i zostawić na kruszonkę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, a następnie dodać budyń w proszku i delikatnie wymieszać.
Na cieście rozłożyć pokrojone w kostkę jabłka, ubitą pianę, a na wierzch kruszonkę.
Piec około 45 minut w temperaturze 160 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik baby121989
Podziel się opinią
Komentarze