Szarlotka z budyniem
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1,5 kg jabłek
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
Mąkę, proszek, margarynę, cukier i jajka szybko zagnieść i odstawić na 15 minut.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie, a na niej ułożyć obrane i pokrojone jabłka.
Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka. Zarówno jabłka jak i budyń,można posypać cynamonem.
Rozwałkować lub zetrzeć na tarce drugą część ciasta i przykryć budyń.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160-170 °C.
Przepis dodał użytkownik agnieszka-ucak
Podziel się opinią
Komentarze