SZARLOTKA TATRZAŃSKA
- Ciasto
- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany (kwaśnej)
- 2 żółtka
- 2-3 kg jabłek
- cukier
- cynamon
Składniki ciasta zagnieść, podzielić na pół. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ciasta. Blaszkę z wyłożonym ciastem i drugą część ciasta wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plasterki - ja zrobiłam to za pomocą szatkownicy. Do jabłek dodać cukier oraz cynamon według własnego gustu, dokładnie wymieszać. Jabłka wyłożyć na schłodzone ciasto, przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik RAROSSA
Podziel się opinią
Komentarze