Szarlota brzoskwiniowa wg Pascala
- 8 jajek (potrzebne będzie 8 żółtek i 4 białka)
- 8 łyżek cukru
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- puszka brzoskwiń w syropie
- 50 ml winiaku
- 1 torebka żelatyny
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
Oddziel żółtka od białek i ubij je na puszysty kogel-mogel z 8 łyżkami cukru.
W osobnej miseczce ubij 4 białka na sztywną pianę.
W trzeciej misce ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. Wymieszaj ją delikatnie z cukrem pudrem.
Odsącz brzoskwinie z zalewy (nie wylewaj jej) i w dużej misce zmiksuj je na puree. Rozpuść żelatynę w ? szklanki wody i zmieszaj z owocami.
Do brzoskwiń dodaj kogel-mogel i delikatnie wymieszaj. (Sztuka polega na tym, żeby masa nie opadła.) Teraz przełóż bitą śmietankę i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj puchatą pianę z białek i znów delikatnie mieszaj.
Do syropu z brzoskwiń wlej alkohol.
Z biszkoptów odkrój okrągłe końcówki z jednej strony. Każdy biszkopcik zanurz na chwilę w syropie brzoskwiniowym. Weź średnią tortownicę i wokoło ułóż biszkoptową palisadę. Dno formy również wyłóż moczonymi w syropie ciasteczkami.
Następnie przełóż puszysty krem brzoskwiniowo?koglomoglowo-śmietankowy do tortownicy i wygładź. Krem powinien przeniknąć w szczeliny między ciasteczkami.
Wstaw do lodówki na 4-6 godz. Szarlota stanie się sztywna i można ją kroić jak tort.
Przepis dodał użytkownik Agawi
Podziel się opinią
Komentarze