Świąteczny sernik twixowo-kajmakowy
- Składniki na spód:
- 160 g ciastek digestive
- 60 g masła
- 50 g drobno posiekanych batoników twix
- Masa serowa:
- 600 g sera twarogowego śmietankowego (ja używam już gotowy, zmielony)
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 3 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g posiekanych batoników twix
- Na wierzch:
- 200 g masy kajmakowej
- 50 g posiekanych batoników twix
Spód:
Masło rozpuścić. Ciastka rozdrobnić bardzo drobno, na piasek, następnie połączyć z roztopionym masłem i drobno posiekanymi batonikami. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową ułożyć na spodzie, dość mocno ugniatając. Schłodzić pół godziny w lodówce.
Masa serowa:
Mikserem połączyć twaróg z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, budyniem i ekstraktem z wanilii. Miksować aż powstanie gładka masa. Stopniowo wbijać jajka i dalej ucierać. Dodać posiekane batoniki i wymieszać.
Całość przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180oC. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce, lub najlepiej przez całą noc.
Wierzch:
Sernik przed podaniem posmarować masą z puszki, ozdobić posiekanymi batonikami.
Smacznego :)
Przepis dodał użytkownik klaud77
Podziel się opinią
Komentarze