Świąteczne zrazy schabowe
- 1 kg schabu bez kości
- 5 dag rodzynek suszonych królewskich, czyli dużych
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
1. Schab umyć, pokroić na ok 1,5 cm plastry. Rozbić, jak na kotlety, posolić i popieprzyć z obu stron.
2. Na poszczególnych porcjach schabu ułożyć po 3 rodzynki i zwinąć w rulon. Ruloniki obwiązać nicią kuchenną.
3. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć zrazy z obu stron, podlewać co jakiś czas wodą. Dusić w ten sposób przez ok. 30 minut. Do sosu dodać kilka rodzynek i dusić przez kolejne 10 minut.
4. Podawać z sosem, ziemniakami i dowolną surówką. Oczywiście przed podaniem pamiętać, aby usunąć nici kuchenne ze zrazów.
Przepis dodał użytkownik malinka0017
Podziel się opinią
Komentarze