Świąteczna babka piaskowa z białą czekoladą.
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 5 jaj, oddzielnie białka od żółtek
- 100 g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady
- cukier waniliowy KAMIS z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
- 150 ml cukru ( mała filiżanka )
- kilka kropli zapachu pomarańczowego
Do większej miski przesiałam obie mąki, dodałam proszek do pieczenia, wymieszałam i odstawiłam.
W naczyniu do ciasta mikserem utarłam masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż zrobił się puszysty krem. Stopniowo dodawałam po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodałam roztopioną czekoladę, wymieszałam, po chwili kilka kropli zapachu pomarańczowego i znowu wymieszałam.
Wsypałam mąkę i zmiksowałam mikserem do dokładnego połączenia się składników.
W osobnym naczyniu ubiłam na sztywno białka, dodałam do masy, wymieszałam.
Ciasto przelałam do przygotowanej formy babkowej, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam 55 minut w 180 stopniach ( sprawdzałam patyczkiem czy jest suchy ).
Wystudzoną na kratce bakę posypałam cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik ulazgi
Podziel się opinią
Komentarze