Suszony schab w ziołach
- Suszony schab
- 1 kg schabu (polędwicy lub karczku)
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżki soli
- 5 ząbków czosnku
- 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu firmy Kamis
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego z Kamisu
- 2 łyżeczki kolendry firmy Kamis
- 1 łyżka majeranku firmy Kamis
- Dodatkowo przygotować gazę lub płótno.
Schab lub polędwicę należy oczyścić z błon, tak by zostało czyste surowe mięso.
Mięso umyć po czym dobrze wysuszyć i natrzeć cukrem,włożyć do zamkniętego pojemnika,przechować w lodówce na 24 godziny.
Następnie schab umyć,osuszyć i obtoczyć w soli,znów przechować w pojemniku,w lodówce przez 24 godziny.
Ponownie mięso umyć,wysuszyć i natrzeć roztartym czosnkiem,zmiażdżoną kolendrą,majerankiem i pieprzem i zawinąć w gazę po czym związać sznurkiem i powiesić w dowolnym miejscu na 5 dni.
Przepis dodał użytkownik WeronikaCh
Podziel się opinią
Komentarze