Trwa ładowanie...
d1xkx2b
5 lutego 2012, 10:55

SUSHI - mały sposób na wielkie uczucie

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1xkx2b
Składniki
  • SKŁADNIKI:
    • Ryż do sushi - 0,5kg
  • Ocet ryżowy - 7 łyżek
  • Cukier - 3 łyżki
  • Szczypta soli
  • Płaty nori - 8 sztuk (ok 50 sztuk)
  • Tubka wasabi
  • Słoiczek marynowanego imbiru
  • Kilka krewetek do nigri
  • Łosoś - filet od ogona ok 300gr (może być inna ryba, kto, co lubi)
  • 1 Awokado
  • Serek Philadelpia
  • 1 ogórek
  • szczypta soli
  • sos sojowy
Przepis

RYŻ:
Ryż to podstawa
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy długi raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

SOS:
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.

SUSHI MAKI:
Płat nori kładziemy na macie bambusowej. Na płacie kładziemy równomiernie ryż, zostawiając ok 2 cm od brzegu bez ryżu. Ryż smarujemy wasabi (uwaga, żeby nie przesadzić) i na jednym pasku układamy wzdłuż rybę, awokado, ogórek, smarujemy serkiem i zwijamy od siebie w walec. Należy mocno ścisnąć matę i następnie oddzielać ją od sushi. Tak powstały walec pokroić na 6-8 kawałków.
NIGRI:
W palcach lepimy owal z ryżu i układamy na górze krewetkę.
Obydwa rodzaje serwujemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Przepis dodał użytkownik bdemianowicz

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1xkx2b
d1xkx2b
d1xkx2b
Więcej tematów
d1xkx2b

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj