Trwa ładowanie...
d2s5eva
21 grudnia 2009, 11:46

Strucla drożdżowa, brzoskwiniowa

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2s5eva
Składniki
    • 50 dkg mąki pszennej
    • 1/3 szkl. cukru białego drobnego (szkl. poj. 250 ml)
    • 0,5 szkl. mleka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 100 g masła
    • 3 dkg świeżych drożdży
    • kilka kropli aromatu migdałowego
    • 2 słoiki 320 g dżemu brzoskwiniowego niskosłodzonego Tenczynek
    • 1 kwaśne jabłko
    • lukier: 3/4 szkl. cukru pudru + kilka łyżek mleka + 2-3 krople aromatu migdałowego
    • do posypania: 3-4 łyżki płatków migdałowych
    • do posmarowania formy: 1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej
Przepis

Mleko podgrzać, dodać 1 łyżkę cukru, wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10-15 min. aby zaczęły "pracować". Przesiać mąkę z solą, dodać , cukier, aromat migdałowy, wlać rozczyn i na koniec stopione, przestudzone masło, zarobić ciasto. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk i miski, ew. podsypywać mąką jeśli będzie zbyt luźne. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min. aby wyrosło. Następnie rozwałkować na prostokąt długości takiej jak obwód dużej tortownicy (z wkładem kominowym). Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne a miąższ zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Starte jabłko wymieszać z dżemem brzoskwiniowym, wyłożyć na ciasto i rozsmarować, zostawiając suche brzegi szer. ok 3 cm. Delikatnie zwinąć roladę i przenieść ją do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką tortownicy - brzeg długi powinien znaleźć się pod spodem a końce trzeba nieco zlepić ze sobą. Tortownicę przykryć o odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. 15-30 min..
Pieczemy ok. 45-60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia w formie. Cukier puder ucieramy z mlekiem (dodając je po trochu) i odrobiną aromatu migdałowego aż lukier będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Smarujemy lukrem ciasto a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Płatki dobrze jest odrobinę podprażyć na suchej patelni, ale ostrożnie, żeby nie przypalić.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2s5eva
d2s5eva
d2s5eva
Więcej tematów
d2s5eva

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj